10743170_10203169408131216_1543886586_o

10 (niewygodnych) pytań do cukiernika + odpowiedzi!

Odpowiadają za najsłodszą część Waszego wesela :) Zamówienie tortu weselnego to jednak sprawa bardziej skomplikowana, niż Wam się może wydawać.

Nie słodzimy, tylko pytamy konkretnie – przed Wami 10 (niewygodnych) pytań do cukiernika! Tym razem – wyjątkowo, z odpowiedziami, których udzieliła Janka Pomianowska z cukierni Pianka, nasza ekspertka od słodyczy weselnych :)

 

1. Jak duży tort powinniśmy zamówić dla naszej liczby gości?

Standardowo liczy się 100 g tortu na osobę. Oczywiście nie są to precyzyjne wyliczenia – czasami tort ma więcej dodatków, i wtedy jest cięższy. Dla ułatwienia kalkulacji, proponuję przyjmować kilogram tortu na każdych dziesięciu gości. 

2. Jak należy przechowywać tort?

Jak każde ciasto z kremem – w chłodzie. Tort powinien być chłodzony od wykonania do podania, jest to szczególnie ważne w letnich miesiącach. Jeśli jednak chcielibyście, aby tort stał przez większość wesela na widoku gości, i został rozkrojony dopiero później – jest taka opcja. Należy dobrać jednak odpowiednie ciasto i krem, bardziej odporne na temperaturę. Dajcie więc znać cukiernikowi, jakie macie wobec tortu plany, i w którym momencie wesela chcecie go kroić.

 

3. Jak wygląda kwestia dowozu?

Gotowy tort weselny jest duży i ciężki. Oczywiście, jeśli z jakichś powodów chcielibyście dostarczyć go na przyjęcie sami – jest taka możliwość. Trzeba jednak liczyć się z niemiłymi niespodziankami, więc dla świętego spokoju polecam wybrać cukiernię, która dowiezie tort na salę weselną w Waszym imieniu.

 

4. Odbiór pater – jak to zorganizować?

Bardzo często tort i inne słodycze ślubne wystawiane są na naczyniach, stelażach i paterach od cukierni, która po zakończonym weselu, będzie oczywiście chciała je z powrotem. Najlepiej skontaktować cukiernię z przedstawicielem sali weselnej – kwestie techniczne związane z dostawą tortu i odbiorem naczyń mogą odbyć się poza Wami, dając swobodę do martwienia się o milion innych detali :)

 

5. Jak najlepiej kroić tort weselny?

Tort ślubny kroimy inaczej, niż każdy inny- nie w kliny, lecz w prostokątne kawałki. Dzięki temu łatwiej jest podzielić ciasto na tak dużą liczbę gości. Jeśli nie korzystacie z obsługi kelnerskiej – poproście swojego cukiernika o poradę i szkic, na ile kawałków pokroić poszczególne piętra tortu. Instrukcja obsługi może być bardzo pomocna.

 

6. Jakie są najlepsze smaki na tę porę roku?

Sezon letni zaczyna się na wiosnę, kończy wczesną jesienią. Trzeba liczyć się więc z wysokimi temperaturami. Jeśli dołożymy do tego zmęczenie zabawą weselną, najlepiej postawić na coś lekkiego i świeżego. Dobrze sprawdzą się wilgotne ciasta z dodatkiem owoców. Upewnijcie się, że tort nie jest zbyt słodki, inaczej może okazać się zbyt ciężki po wielu weselnych smakołykach.
7. Czy wszystkie dekoracje są jadalne?

Większość dekoracji na tortach jest jadalna – wykonana z cukru, kremów lub lukru plastycznego. Jednak dla osiągnięcia wyjątkowych efektów, można zdecydować się na dekoracje z papieru, lub prawdziwych kwiatów. Jeśli nie macie pewności, które z dekoracji będą jadalne, a które nie – poproście cukiernika o przygotowanie ściągawki, aby przypadkiem kelner nie nałożył gościom przez pomyłkę prawdziwych, ciętych kwiatów na talerz. Nie każdemu muszą smakować :)

 

8. Czy możemy spróbować próbek tortów?

Jak najbardziej! Testowanie tortu to bardzo przyjemny obowiązek narzeczonych. Wybierzcie kilka smaków, które brzmią dla Was najciekawiej, a ostateczną decyzję podejmijcie po spróbowaniu.

 

9. Czy możemy zobaczyć poprzednie realizacje?

O tym, czy cukiernik wykonuje torty zgodne z Waszym gustem, powinny najlepiej świadczyć zdjęcia poprzednich realizacji. Omawiając Wasz tort na przykładzie innych, łatwiej będzie Wam wyobrazić sobie o czym mowa, i jakie są rzeczywiste umiejętności cukiernika. Koniecznie poproście o portfolio.

 

10. Jakie materiały do inspiracji powinniśmy dostarczyć?

Wszystko, co tylko pomoże nakreślić Waszą wizję – zdjęcia, gotowe tablice na Pintereście, paletę kolorów, w jakich będziecie urządzać wesele. Dodatkowo – zdjęcie sukni ślubnej, sali weselnej i zaproszenie. Dzięki temu wiadomo, w jakim otoczeniu będzie tort, i czy będzie pasował. Zaproszenie z kolei, pomoże wybrać odpowiednią czcionkę do wykonania napisów na torcie. Podsumowując – na spotkanie z cukiernikiem weźcie wszystko to, co da mu możliwość jak najlepszego poznania Was, i zrozumienia Waszej wizji.

 

A Wy, co dopisalibyście do tej listy? Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o weselnych tortach, zajrzyjcie do poprzedniej notki na ten temat.



About

Uzależniona od Facebooka i swojego iPhone'a. Absolwentka dziennikarstwa i stosunków międzynarodowych, największa w Polsce specjalistka od Baracka Obamy. Znajduje mnóstwo inspiracji na Pinterest i uwielbia amerykańskie programy tv o planowaniu ślubu. Przywiązuje ogromną wagę do szczegółów.


michael kors outlet michael kors outlet michael kors outlet michael kors outlet kate spade outlet kate spade outlet kate spade outlet coach outlet online coach outlet online coach outlet online coach outlet online air max pas cher chaussures de foot golden goose saldi outlet golden goose pas cher michael kors outlet 2018 kate spade outlet 2018 coach outlet 2018 max maillots nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher air max pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet